Choď na obsah Choď na menu
 


6.VÝROČIE FILMU AKO BANÍK K ZLATU PRIŠIEL

27. 5. 2021

Prvá domáca filmová rozprávka Ako baník k zlatu prišiel, bola natočená v prekrásnom prostredí Štiavnických vrchov roku 2015 počas leta ,vznikla na základe dvoch nadšencov Michala Číža kameramana a jeho kamaráta Šimona Martina Šafaříka, ktorý ako autori diela sú hrdými Štiavničanmi, načreli do bohatej histórie mesta. Keď bol v Štiavnici  rozmach baníctva.

Téma rozprávky je zlato, nie len to fyzické ,ale to nehmotné, ako láska, dobré vzťahy, priateľstvo a dôvera, hovorí scenárista ,režisér a aj predstaviteľ hlavnej postavy Šimon Šafařík. ,,Dobro musí zvíťaziť nad zlom, ako to v rozprávkach býva." Nakrúcanie trvalo mesiac.

Okrem mesta B. Štiavnica filmári navštívili  aj okolité obce na Štiavnicku ako napr: kaštieľ a park vo Svätom Antone, izbu A. Kmeťa v Prenčove, ďalej Beluj, Baďan, Podhorie,   Štiavnické Bane ,ako aj baňu v Hodruši-Hámroch, kde taktiež filmovali. V rozprávke si zahralo 58 ľudí-dobrovoľníkov zo Štiavnice.

Kostýmy poskytlo mesto a viacero domácich ľudí. Autori poľa ich slov ,nemali veľa peňazí a veľa času,  to hlavné čo mali ,vieru a odhodlanie. V rozprávke počuť  miestne nárečie. V tomto roku je 6.rokov od natáčania a bude, tomu aj koncom roka od premiéry prvej filmovej rozprávky Banskoštiavničanov, Ako baník k zlatu prišiel.

ZDROJ: TASR rok 2015, Študio Končiar, facebook,

Spracoval Andrej Palovič

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.