Choď na obsah Choď na menu
 


Najväčšie poruchy magnetického poľa u nás na Štiavnicku?

12. 7. 2008

Najviac porušené geomagnetické pole je pri parlamente

 


Najviac porušené geomagnetické pole v Bratislave je v okolí parlamentu a hradu. Prišli na to vedci z Geomagnetického observatória v Hurbanove. Spôsobujú to zrejme prúdy z električiek.
Poruchy magnetického poľa Zeme môžu vplývať na človeka a jeho schopnosť koncentrácie.
Poruchy magnetického poľa Zeme môžu vplývať na človeka a jeho schopnosť koncentrácie. U senzitívnejších ľudí spôsobujú náhlu indispozíciu, ktorá môže vyústiť napríklad do nehody.

„Jeho vplyv na človeka ešte nie je dostatočne preskúmaný. Už Albert Einstein tvrdil, že jednou z najväčších záhad fyziky je práve geomagnetické pole," povedal člen predsedníctva Slovenskej akadémie vied Igor Túnyi.

Najviac porušené je magnetické pole pri tzv. magnetických búrkach. Spôsobuje ich silná slnečná erupcia a vyskytujú sa tri - štyrikrát do roka. Človek ich neregistruje, dajú sa však vedeckými metódami zmerať.

Najväčšia magnetická búrka dvadsiateho storočia bola v marci 1989, silná búrka bola aj 17. novembra 1989. Vedci skúmali magnetické pole aj v súvislosti s narodením štátnych činiteľov.

Ako informoval Túnyi, napríklad premiér Robert Fico sa narodil v čase absolútneho magnetického pokoja a minister školstva Ján Mikolaj vo veľkej magnetickej búrke. Geomagnetickému meraniu sa tri roky venoval aj Stalin, okolo roku 1900 pracoval v observatóriu v gruzínskom meste Tbilisi.

Magnetické pole je veľmi dôležité pre život na našej planéte, tvorí prirodzený ochranný štít voči kozmickému žiareniu. Ak by nejestvovalo, život na Zemi by sa skončil. Jeho výkyvy svedčia o dynamike procesov v zemskom jadre.

MagnetickéObrázok pole ovplyvňuje signál telefónov, počítačov či televízorov a informácie o ňom využívajú napríklad pre navigáciu vo vojenstve a letectve. Najväčšia magnetická porušenosť na Slovensku je v okolí Banskej Štiavnice, pretože sú tam rudné bane.

Geomagnetické observatórium Geofyzikálneho ústavu SAV v Hurbanove je jedným z najstarších v Európe. Založil ho v roku 1896 šľachtic a nadšenec vedy Mikuláš Konkoly-Thege. Okrem observatória založil v Hurbanove aj meteorologickú stanicu a hvezdáreň. Po tom, čo skrachoval, prevzal v roku 1900 observatórium štát.

V súčasnosti patrí do celosvetovej siete Intermagnet, ktorá združuje okolo 130 pozorovacích staníc po celom svete a zabezpečuje nepretržitý monitoring geomagnetického poľa Zeme.

Zdroj:
Webnoviny.sk , foto:onlyslovakia.sk
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.