Choď na obsah Choď na menu
 


Väzenie za lúpež spred desiatych rokov v Štiavnici

11. 5. 2009

Väzenie za ozbrojenú lúpež

BANSKÁ BYSTRICA 5. mája (WEBNOVINY) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dal dnes bodku za krvavou lúpežou pred desiatimi rokmi v Banskej Štiavnici. Potvrdil trest sedem rokov väzenia pre 30-ročného Pavla Kašaja zo ...

 

BANSKÁ BYSTRICA 5. mája (WEBNOVINY) – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dal dnes bodku za krvavou lúpežou pred desiatimi rokmi v Banskej Štiavnici. Potvrdil trest sedem rokov väzenia pre 30-ročného Pavla Kašaja zo Zvolena, ktorý v roku 1999 s ďalšími tromi komplicmi lúpežne prepadol firmu, pričom jeden z páchateľov postrelil a ťažko zranil vtedy 23-ročnú zamestnankyňu.


Kašaj vnikol do firmy s Dašmirom Musaiom a ďalšími dvoma nezistenými komplicmi. Dozvedeli sa, že v ten deň bude vo firme väčšia hotovosť na výplaty. Lupiči do priestorov firmy prišli predpoludním. V budove zvanej Šindlerka sa najprv pýtali na toalety. Maskovaní boli, až keď zaklopali na dvere firmy. Pracovníčku, ktorá im otvorila, jeden z nich chytil, pritlačil k sebe a strelili jej do hlavy. Žena utrpela ťažké zranenia, prežila, ale má trvalé následky. Keď jej kolegyňa zbadala, čo sa robí, zakričala, aby si vzali, čo chcú a zo strachu sa schovala pod stôl. Lupiči potom bez peňazí ušli. Pritom na stole bolo v obálke viac ako 230 tisíc korún.

Polícia ako páchateľov stíhala iba Kašaja, pretože Musaia medzitým zavraždila jeho družka. Ďalších dvoch lupičov sa nepodarilo odhaliť. Kašaj od začiatku tvrdil, že je nevinný a v inkriminovaný deň bol na oslave matkiných menín. Jeho nevlastná sestra však uviedla, že rodinná oslava bola až o dva dni neskôr. V neprospech Kašaja boli aj ďalšie dôkazy.

Okresný súd v Žiari nad Hronom ho za ozbrojenú lúpež odsúdil na sedem rokov väzenia. Kašaj sa odvolal s tvrdením, že lúpež nespáchal a poukazoval na rozporné výpovede svedkov. Odvolací senát však podčiarkol, že o jeho vine rozhodol ucelený obraz priamych i nepriamych dôkazov. Sudca pripomenul, že Kašaj bol za lúpeže trestaný aj v minulosti a v súčasnosti je vo väzbe za vydieranie.

Súdne konanie v tejto veci na okresnom súde trvalo šesť rokov pre rôzne obštrukcie a problémy so svedkami.

SITA

Zdroj: 24.hodin.sk                                                

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.