Choď na obsah Choď na menu
 


Banská Štiavnica ožila tradičnými Salamandrovými dňami

10. 9. 2008

Salamander bol pôvodne vážny a slávnostný sprievod poslucháčov tamojšej akadémie. Organizovali ho pri zvlášť významných príležitostiach, akými bolo prvé fáranie, banícky sviatok nazvaný šachtág, pohreb profesora alebo študenta, lúčenie sa absolventov školy s Banskou Štiavnicou a podobne. Konal sa vždy po zotmení vo svetle banských kahancov a fakieľ. Jeho jadro tvorili poslucháči banskoštiavnickej akadémie. Po odsťahovaní sa Vysokej školy banskej a lesníckej v roku 1919 do maďarskej Šoprone zanikol a mesto túto starobylú tradíciu obnovilo až v roku 1935. Konal sa však nepravidelne až do roku 1993, odkedy tradícia salamandrových sprievodov pokračuje každoročne začiatkom septembra.

Názov salamandrového sprievodu odvodili od pohybu salamandry škvrnitej. Pri napodobňovaní jej pohybu prechádza sprievod z jednej strany ulice na druhú, čo pri osvetľovaní dobovými svietidlami vytvára pôsobivé divadlo. V sprievode je do 600 ľudí, znázorňujúcich najmä prácu a život obyvateľov mesta v minulosti, ale aj teraz.

Tohto roku na jeho čele kráčal pastier s pomocníkmi, ktorý na rukách niesol jaštericu. Predstavovala povesť o objavení pokladov v okolí Banskej Štiavnice - zlata a striebra. V sprievode išli aj valentanti - štyridsiati lesníci a rovnaký počet baníkov s cigánskou kapelou. Znázorňovali lúčiacich sa poslucháčov lesníckej a baníckej akadémie s obyvateľmi mesta. Za nimi už tradične išiel "opustený študent".

V historickej Banskej Štiavnici sa dnes okrem iných predstavili rómske súbory Terne Čhave z Česka, Beltaine z Poľska, CimbaliBand z Maďarska a Cigánski diabli zo Slovenska. Tiež viaceré hudobné skupiny, skupina sokoliarov sv. Bavona, žongléri, šermiari, leteckí modelári a ďalší účinkujúci. Súčasťou podujatia boli aj remeselné dielne, výtvarná dielňa, burza kníh a hračiek, trh s nepotrebnými vecami nazvaný Haraburdy a ďalšie akcie. Konali sa nielen na Starom zámku, ale aj v Kammerhoffe, v centre mesta na Námestí sv. Trojice kde bol jarmok tradičných výrobkov a na ďalších miestach mesta. Neskoro večer sa v Starom zámku začne už tradičné divadelné predstavenie, tentoraz tematicky zamerané na príbehy z Moliérových divadelných hier.

TASR                                          

Zdroj: sme.sk 

foto: internet 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.