Choď na obsah Choď na menu
 


Banskoštiavnický Festival peknej hudby

30. 7. 2008

BANSKÁ ŠTIAVNICA. V kaplnke barokového kaštieľa vo Svätom Antone neďaleko Banskej Štiavnice predstavili sa dnes počas koncertu Pressburger quartet a sólista violončelista Ladislav Szatmáry.Obrázok  Koncert bol súčasťou Festivalu peknej hudby, ktorý potrvá v Banskej Štiavnici do nedele 27. júla. Dnes večer sa na Starom zámku v tomto meste predstaví belgicko-poľská klaviristka Joanna Trzeciak. V jej podaní zaznie najmä hudba poľských, českých a ruských majstrov, ako aj diela Eugena Suchoňa.

Deviaty ročník Festivalu Pekná hudba sa začal v piatok 25. júla podvečer. V Rytierskej sále banskoštiavnického Starého zámku po sprístupnení výstavy akademického maliara Františka Kudláčka, na ktorej predstavuje najmä obrazy džezových, rockových i klasických hudobníkov, vystúpila legenda českej folkovej hudby Vladimír Merta. Lapidárium Starého zámku potom večer ovládol orchester Cappella Istropolitana, spolu s poľský dirigentom Jacekom Rgalom a ruskou husľovou virtuózkou Elena Denisovou. Predviedli diela Camila Saint Seana, Dmitrija Šostakoviča a Henryka Goreckého, informoval TASR umelecký riaditeľ festivalu Eugen Prochác.

Na záverečnom nedeľnom koncerte sa predstaví v rytierskej sále Starého zámku spolu s barytonistom Vladimírom Chmelom a klaviristom Danielom Buranovským hviezda festivalu - slovenská sopranistka Ľubica Vargicová. Známa umelkyňa počas svojej kariéry vystúpila na najväčších svetových operných javiskách. Uvedú známe árie a duetá z opier Figarova svadba, Lucia di Lammermour, Tannhäuser a Rigoletto.

Festival peknej hudby sa koná každoročne v priestoroch Starého zámku v Banskej Štiavnici a v kaštieli vo Svätom Antone. Na festivale majú zastúpenie aj ďalší sólisti, súbory, a dirigenti z Poľska, Rakúska a z Portugalska. Novým prvkom festivalu je zaradenie koncertu v neďalekých kúpeľoch Sklené Teplice. Uskutoční sa v zrenovovanom historickom altánku, kde v réžii Metropolitného orchestra zaznie aj hudba ľahších múz prevažne z obdobia dynastie Straussovcov. (tasr)

26. 7. 2008 13:20:00 | Copyright © TASR 2008
Zdroj:
sme.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.