Choď na obsah Choď na menu
 


Európsky festival poézie, divadla a hudby Capalest 2008

7. 8. 2008

 

Po kliknutí na ikonku sa zobrazí stránka s programom  Cap a I´Est 2008.

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov má podujatie tri navzájom na seba nadväzujúce časti, informoval dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici riaditeľ festivalu Michel de Mauline. Prvá, nazvaná Capalest vidiekom, sa začne už v piatok 8. augusta v Píle v okrese Žarnovica diskusiou o tom, aké zmeny nastali 40 rokov od augustových udalosti v roku 1968. Capalest vidiekom ponúkne aj film, poetické čítanie, koncerty a ďalšie podujatia. Počas troch dní sa predstavenia uskutočnia v Píle, Župkove, Hrabičove a pri jazere Počúvadlo. Zapojili sa do neho aj obce Ostrý Grúň, Kľak, Veľké Pole a Horné Hámre a vyvrcholí koncertom džezmena Doda Šošoku pri spomínanom jazere Počúvadlo.

Na Cestu vidiekom nadviaže od 11. augusta Cesta Regiónom, ktorá potrvá do 13. augusta. Jej spoluorganizátorom je aj Banskobystrický samosprávny kraj.

"Banskobystrický samosprávny kraj sa podieľa na príprave festivalu, pretože má s asociáciou Capalest podpísané memorandum o spolupráci. Capalest sa prostredníctvom tohto podujatia v regióne dostane aj do takých miest ako sú Číž, Lučenec a Banská Bystrica. Vystúpia tam francúzski umelci - hudobné trio Les Tromano, ktoré ponúkne prierez tanečnej hudby z celého sveta od roku 1920 až po súčasnosť," uviedla tlačová hovorkyňa BBSK Iveta Kureková.

Otvárací večer festivalu Capalest 2008 sa vo štvrtok 14. augusta začne oficiálne na Starom zámku v Banskej Štiavnici pásmom nazvaným Všetko najlepšie pán Rúfus, venovanom známemu slovenskému básnikovi. Jeho básne budú recitovať Milan Kňažko a Michel de Mauline, ktorých bude sprevádzať ľudová hudba Borievka so spevákom Jánom Ambrózom.

Počas štyroch dní sa v Banskej Štiavnici predstavia umelci z dvanástich krajín, napríklad z Francúzska, Slovinska, Bulharska, či Talianska. "Medzi protagonistami vystúpi známy slovenský básnik rómskeho pôvodu Dezider Banga. Z francúzskeho Perpegnanu zasa pricestuje rómska skupina Tekameli, ktoré publiku odohrá sakrálny koncert. A po dlhom čase predstavíme na Slovensku poéziu slovenských básnikov, ktorí tvoria a žijú, alebo žili za hranicami našej krajiny ako napríklad Mária Anoca, Miroslav Demák a Mária Fazakašová," povedala koordinátorka podujatia Silvia Severíniová.

Dodala, že počas festivalu organizátori návštevníkom ponúknu koncerty klasickej, folklórnej i modernej hudby, autorské čítania poézie, verejné diskusie, či stretnutia s básnikmi.

TASR

Zdroj: sme.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.