Choď na obsah Choď na menu
 


Denník Pravda: Postihnuté deti musia takmer živoriť

3. 6. 2009
Hoci štát pomáha najmä penzistom, výrazne horšie sú na tom rodičia detí so zdravotným postihnutím. Neraz majú na živobytie menej ako priemerný dôchodca. A pritom oveľa vyššie výdavky.
 
 
Pani Helena Koťová (vľavo) sa snaží svojej dcére Veronike vybaviť školu v rodnej obci.
Autor: Slávka Sélešová,  Pravda

Napríklad. Celá rodina Koťovcov z Banskej Štiavnice s dvoma školopovinnými deťmi, kde jedno je ťažko zdravotne postihnuté, má na mesiac zhruba 660 eur. Teda 165 eur (necelých 5-tisíc Sk) na jedného člena rodiny. Priemerná výška starobného dôchodku je pritom viac ako 330 eur (10-tisíc Sk) mesačne.

"Ja mám príjem desať- až jedenásťtisíc korún mesačne, manžel poberá 7 500-korunový príspevok za opatrovanie. Okrem toho ešte dostávame 500 korún ako kompenzačný príspevok na opotrebovanie šatstva, na korzet a ortopedickú obuv a príspevok na benzín," vyratúva pani Helena Koťová, matka pätnásťročných dvojčiat. Kým Andrea je zdravá, Veronika prekonala detskú mozgovú obrnu a má epilepsiu.

Rehabilitácia je drahá

Okrem bežných výdavkov na bývanie a stravu

 

Veronika potrebuje aj masáže, plávanie v teplej vode. Nemôže ísť na normálnu plaváreň, lebo v studenej vode by jej stuhlo svalstvo. Potrebuje najmenej 30-stupňovú vodu. Hodina v takom bazéne však vyjde na 250 korún. "To je tisícka na celú rodinu. Takúto rehabilitáciu potrebuje dcéra dva-tri razy do mesiaca. A to už zaťaží rodinný rozpočet. Nikto nám nedá nijakú zľavu

 

Vyššie výdavky má rodina aj na posteľnú bielizeň, lebo Veronikin korzet zoderie plachtu za mesiac. Ortopedické topánky potrebuje meniť každého pol roka, takisto korzet. Nezaobíde sa to bez pravidelných návštev lekára v Banskej Bystrici, čo zas stojí benzín.

Zišiel by sa vianočný príspevok

"Dôchodcovia sú na tom lepšie ako rodičia zdravotne postihnutých detí. Nemajú také výdavky na ošatenie, obuv. Každý rok sa im penzie zvyšujú a ešte majú aj vianočný príspevok. Aj nám by sa hodil. Aspoň že konečne začnú aj opatrovateľský príspevok valorizovať. Inak sme nepocítili nijaké pozitívne zmeny, ktoré mal priniesť nový zákon o kompenzáciách," tvrdí pani Koťová. Ešte horšie sú na tom podľa nej matky, čo sú na postihnuté dieťa samy. Nemôžu sa totiž zamestnať a žijú len z opatrovateľského príspevku. "V ťažkej situácii je veľmi veľa rodín so zdravotne postihnutým dieťaťom," dodáva.

Rodina v týchto dňoch rieši aj ďalší problém - kam pôjde Veronika do školy. V júni skončí špeciálnu základnú školu, pokračovať však v štúdiu v banskoštiavnickom regióne nemá kde. Najbližšia ako-tak vhodná škola je v Banskej Bystrici alebo v Novej Bani. "V Bystrici je internátna škola, tam by sama byť nemohla, nezvládla by samostatne presuny medzi školou a internátom. Musel by tam s ňou byť aj manžel, a to sa nedá. Ak sa do septembra nevytvorí špeciálna trieda pri učilišti v Banskej Štiavnici, asi bude musieť zostať doma," hovorí pani Koťová. Nová trieda by pomohla aj rómskym deťom, ktoré do Bystrice rodičia nepustia z finančných dôvodov.

Napriek nie jednoduchej finančnej situácii však Koťovci nesedia doma zavretí medzi štyrmi stenami. Založili občianske združenie Margarétka, ktoré organizuje rôzne akcie pre deti a ich rodičov. Napríklad v sobotu združenie už šiesty raz varilo v tisícmetrovej výške vrchu Sitno guláš pre desiatky zdravotne postihnutých z rôznych kútov Slovenska.

Autor: Slávka Sélešová, Pravda | 2. júna 2009  

ZDROJ: Pravda.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Reakcia

(Kantner, 1. 10. 2009 16:52)

Vazena pani,som invalidny docodca zdravotne tazko postihuty, odkazny na opateru. Je my velmy luto ked invalid zavidi invalidovi! Ked mne zvisuju dochodok tak manzelke znizuju opatrovanie.

Zpozdravom Vlado.
Ps. Uz tolko nezavidte!!!!

opatrovatelske prispevky

(dada, 28. 9. 2009 19:57)

vlada vobec nederie ohlady na ludi tazko zdravotne postihnutych ani dedi viac hladi dochotcom ,co tak dat vinocny prispevok k opatrovatelskemu prispevku,ved ak je to jediny zdroj primu matky s dietatom ztp to su vianoce vsak,nad tym vlada neuvazuje