Choď na obsah Choď na menu
 


OSLAVUJEM NARODENINY SPOLU S JEŽIŠOM ZNIE TITULOK NA WEBE SLOVO PLUS AJ ZO ŠTIAVNIČANOM LUKÁŠOM LÍŠKOM

OSLAVUJEM NARODENINY SPOLU S JEŽIŠOM ZNIE TITULOK NA WEBE SLOVO PLUS AJ ZO ŠTIAVNIČANOM LUKÁŠOM LÍŠKOM
Lukáš Líška, kaplán vo farnosti Levice-Rybníky, rodák a niekdajší farník z Banskej Štiavnice.
Veľa sa rozprávam s ľuďmi, keďže som kňaz, a prirodzene v rozhovoroch s nimi padnú aj tieto otázky: „Kedy si sa narodil? Ktorý deň máš narodeniny?“ Vždy s radosťou odpoviem: „Na Vianoce!“ Niektorí ostanú trochu zaskočení, niektorí sa potešia. Nasleduje ďalšia séria otázok: „Kedy ich oslavuješ? Kedy dostávaš darčeky? Nevadilo ti ako dieťaťu, že si dostal darčeky na Vianoce a na narodeniny naraz?“ Prirodzené otázky a mnoho iných…
Ako dieťa som veľmi nevyrastal v kresťanskej výchove, a tak vrcholom Vianoc bola pre mňa chvíľa pod stromčekom pri rozbaľovaní darčekov. Vedel som, že Vianoce sú špeciálny čas, no nikdy som ich nevnímal ako konkurenciu svojich narodením. Práve naopak, už odmala som prežíval radosť, že práve v takýto deň mám narodeniny. Až neskôr, keď som začal plnšie prežívať kresťanstvo, som sa priblížil k podstate Vianoc – to, že Boh túži po človeku a nechce ho nechať tak, tam, kde je, a preto prichádza Ježiš. Boh sa stáva človekom z veľkej lásky k človeku, prijíma na seba to všetko ubolené, čo je v nás.
Prežívať narodeniny v tento čas mi robí radosť, pretože všetci sme akýsi mäkší, bez ohľadu na to, či niekto pozná Ježiša, alebo nie. Nikdy som sa nejako nezamýšľal nad tým, že oslavujem spolu s Ježišom, ale vlastne je to skvelé! Je to skvelé, pretože akoby tou spoločnou oslavou s Ježišom mi práve on posielal osobnú správu minimálne v dvoch rovinách: Rozširuje vo mne optiku daru. Ježiš prichádza, stáva sa darom pre človeka, lebo človek zabudol, stratil počas dejín zo srdca tú hlbokú pravdu, že on sám je darom pre Boha. A teda Ježišovo narodenie mi komunikuje, že som darom.
Druhá rovina je v tom, že symbolika spoločného dňa narodenia, spoločnej oslavy mi hovorí, že Ježiš chce byť mojím bratom, spolupútnikom, priateľom, chce vstúpiť do mojich dní.
Prajem vám všetkým – bez ohľadu na dátum narodenia – prežiť v srdci to, že som dar pre Boha a Ježiš sa stal naším bratom a priateľom.
ZDROJ: výňatok s článku Slovo plus.sk autorka článku Zuzana Vandáková, foto web a KN mgphoto.sk
apa
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.