Choď na obsah Choď na menu
 


Pred mesiacom v Banskej Štiavnici otvorili židovský cintorín,ktorý zrekonštruovali študenti a pedagógovia z gymnázia

18. 1. 2009

V Banskej Štiavnici obnovujú Židovský cintorín

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Roky zanedbaný a chátrajúci Židovský cintorín v Banskej Štiavnici má nový šat, 10.12.2008 oficiálne ukončili I. etapu jeho obnovy. Zásluhu na tom má najmä neformálna skupina občanov, väčšinou študentov tamojšieho Gymnázia Andreja Kmeťa, vedená pedagogičkou Beátou Nemcovou.

Realizovať projekt obnovy cintorína umožnilo získanie 90.000 Sk (2987 eur) z grantového programu Šanca pre váš región, ktorý vyhlásilo Konto Orange. Zároveň ho ocenili aj ako Projekt roka 2008 a jeho autori získali ďalšiu dotácia 50.000 Sk (1660 eur).

"Študenti Gymnázia Andreja Kmeťa, ku ktorým sa postupne pridali aj žiaci z ďalších škôl a niektorí obyvatelia mesta, očistili 268 zanedbaných hrobov. Podarilo sa nám obnoviť 82 náhrobných kameňov, úlomky niektorých už boli mimo cintorína, a na vyše 140 hrobov sme dali kamennú drvinu. Zachovajú sa tak historické pamiatky a spomienky na ľudí, ktorí žili v Banskej Štiavnici a v určitom časovom období tvorili jej históriu," uviedla dnes pre TASR Beáta Nemcová.

Dobrovoľníci zatiaľ čiastočne upravili aj dom smútku (Ciduk hadin), ktorý sa nachádza na cintoríne. Vnútri urobili hrubé omietky, upravili chodník vedúci k nemu a osadili na ňom Dávidovu hviezdu. Cintorín zbavili buriny, vysadili na ňom zeleň a osadili dočasné informačné tabule.

"Opravili sme z vnútornej strany aj časť cintorínskeho múru a vypracovali dokumentáciu na rekonštrukciu celého múru z oboch strán, dvoch brán vedúcich do neho a troch okien. Naším zámerom je získať ďalšie peniaze a dať ho takého stavu, aby mohol byť zaradený do Európskej a slovenskej cesty po židovských kultúrnych pamiatkach," povedala Nemcová.

Podaniu projektu na obnovu Židovského cintorína predchádzala práca študentov spomínaného gymnázia na programe Stratení susedia. Zameraný bol na pátranie po zabudnutých príbehoch židovských rodín, ktorých členovia boli zavraždení počas holokaustu, či emigrovali pred alebo po druhej svetovej vojne pred perzekúciami. Projekt Stratení susedia vznikol v Českej republike a banskoštiavnické gymnázium ako prvé na Slovensku začalo spracovávať túto tematiku. V rámci neho spolupracuje s Nadáciou Milana Šimečku, Dokumentačným strediskom holokaustu, Múzeom židovskej kultúry a ďalšími organizáciami.

Študenti a pedagógovia Gymnázia Andreja Kmeťa osudy židov z Banskej Štiavnice počas druhej svetovej vojny mapovali asi šesť rokov. Zistili, že pred vojnou v meste žila pomerne početná, približne 560-členná židovská komunita. Po vojne sa do neho vrátilo asi 15 židov, ktorí vojnu prežili.

Projekt obnovy Židovského cintorína, ktorý sa stane dôstojným pietnym miestom, pripravili jeho iniciátori s pomocou pracovníkov banskoštiavnického Slovenského banského múzea, Fakulty architektúry TU Bratislava a viacerých odborných konzultantov. Realizovať ho začali v júni tohto roku.

TASR

Zdroj: sme.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.