Choď na obsah Choď na menu
 


Príbeh zo života Štiavnického umelca Arpáda Pála

21. 10. 2008

 Arpád Pál
26.,08,1963
Banská Štiavnica                                  Videopríbeh tu:
                                 a potom príspevok č.6 s názvom
  Bojuje o svoje dieťa.

Tvorba:
Voľné kompozície na báze dreva, maľba, inkrustácia, sochárstvo, voľná keramika, realizácia v architektúre a vo voľnom prostredí.

Od roku 1980 individuálne aj kolektívne výstavy: Banská Štiavnica, Praha, Komárno, Bardejov, Zvolen – Slovenská národná galéria, Bratislava, Svitavy, Banská Bystrica, Paríž,  účasť na sochárskych sympóziách s umelcami svetového formátu. Diela v galériách a súkromných zbierkach doma i v zahraničí.

Vlastná stála expozícia v Atelier Show .Créations Cherif. Viaduc des Arts 13 Avenue Daumesnil Paris

Príbeh štiavnického rodáka Arpáda Pála sa začal - ak by sme na jeho označenie hľadali výstižnú metaforu – AB OVO – v časoch, keď ako malý chlapec podával dláta svojmu starému otcovi – rezbárovi, maliarovi a reštaurátorovi drevených oltárov, prezývaného KRISZTUS FARAGÓ.

Arpád po svojom starom otcovi nezdedil iba jeho dláta, ale aj kus talentu. Okrem dreva sa venuje aj práci s drahými kovmi, slonovinou a inými vzácnymi materiálmi. Mýtus počiatku, afinitu prírodnému bytiu – to všetko si priniesol z lásky k rodnému mestu a jeho okoliu, keď v detstve, ako chlapec obdivne, ale ešte nechápajúc, objavoval teplo dreva pri jeho pohladení. Vôbec neprekvapuje že pri prameni jeho tvorby stála túžba poznať a poodhaliť minulosť – ako dobrodružstvo moderného sveta. Mýtický sen ho sprevádza od začiatku – oživiť dávno minulé a zabudnuté techniky a materiály, priblížiť ich modernému človeku.

Jeho rozhýbané vnútro nesie stopy svojho určenia: pamäť miesta, dreva, striebra, človeka, v postupne odkrývajúcich sa vrstvách. Arpádova cesta nie je iba jednoduchým symbolickým gestom, aktom intuície, ani manifestáciou usilujúcou o splynutie človeka so životom.

Umenie, obrazy, galéria  Fotogaléria z vernisáže.    

Zdroj:Obrázok webstránka
a internet.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.