Choď na obsah Choď na menu
 


Štiavničanka Magdaléna Vášaryová slávy svoje okrúhle jubileum.

26. 8. 2008

 

Predstavujeme známu Štiavnickú rodáčku,herečku a političku v jednej osobe,pani umelkyňu Magdu Vašáryovú,ktorá sa v týchto dňoch oslavuje okrúhle výročie.Hoci u dám sa vek ,nezverejňuje v jej prípade robíme výnimku,kedže je pôvabná a stále aktývna v politickom a kultúrnom živote Slovenska.Má krásnych šesťdesiat.

Prinášame jej životopis v jej vlastnom podaní.

Privítanie!
Vo všetkých povolaniach, ktoré som kedy vykonávala, som sa vždystretávala s ľuďmi. Komunikovala som s nimi rada a aktívne. Chcempreto využiť aj možnosť webovej stránky, aby som vám povedalaniečo o sebe a aby ste aj vy mohli povedať niečo mne. Vitajte.

Niečo o mne
Som Štiavničanka. V Banskej Štiavnici sa narodil aj môj otec Jozef Vášáry - stredoškolský profesor slovenskej literatúry a gramatiky,známy aj ako ľudový rozprávač "Nácko zo Štiavnice". Moja mama Hermína - učiteľka nemčiny pochádzala z Turca, z Hornej Štubne.Moji rodičia hľadia do budúcnostiMám jednu sestru Emíliu. Základnú školu som absolvovala v Štiavnici.Maturovala som na matematicko-fyzikálnom Gymnáziu v Bratislavena Vazovovej ulici. V roku 1971 som ukončila štúdium sociológiena Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.Na začiatku 80-tych rokov som priviedla na svet dve dcéry, Hanua Žofiu, ktorých otcom je Milan Lasica a tri roky som strávila s nimi doma.

Moja herecká kariéra
Prvý film som natočila ako 15 ročná a volal sa Senzi mama. Ako 16ročná som už účinkovala vo filme českého režiséra F.Vláčila MarkétaLazarová, ktorý je dnes považovaný za jeden z najlepších historickýchfilmov na svete. Do ukončenia univerzitných štúdií somhrala ešte v niekoľkých filmoch a televíznych inscenáciách, akonapr. Krotká podľa poviedky M. Dostojevského, vo filme režiséra K.Zemana Na kométe, filme J. Jireša .... A pozdravuji vlaštovky, ktorédostali mnohé ceny. Po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československav roku 1968 a predčasnom ukončení ďalšieho štúdia(sociálnej psychológie) na Univerzite Komenského, som vstúpila na"dosky, ktoré znamenajú svet" v slávnom Divadle na Korze, kdehrali Lasica so Satinským i režisér Strnisko s Labudom, Dančiakom,P.Mikulíkom, Kňažkom, Kukurom, M. Hubom, Z. Kocúrikovou,Z.Kolínskou, mnou a ďalšími. Bolo zrušené ako "hniezdo oportunizmu"v roku 1971 a ja som prešla s celým súborom na Novú scénu.Odohrala som tam 25 premiér a okolo tisíc predstavení. Stvárnilasom v réžii M. Pietora skoro všetky hrdinky Čechova - od Iriny, Ninyaž po Soňu, od Ofélie až po predstavenia V. Strniska Clavijo aÚprimní, dnes kritikou hodnotené ako výnimočné. Okolo prebiehalanormalizácia, ale my sme boli schovaní v skúšobniach a snažilisme sa tvoriť a baviť zároveň.
V roku 1983 som nastúpila do Slovenského národného divadla.Najradšej spomínam na inscenáciu Strinbergovej Slečny Júlie, naVýnosné miesto alebo Samovraha, kde som posledný krát hrala sMariánom Labudom. Pokračovala aj moja filmová kariéra. Natočilasom asi 50 filmov, od Tichej radosti D. Hanáka, opier Petra Weigla,až po asi najviac známe Postřižiny režiséra J. Menzela, natočenépodľa poviedky B. Hrabala. Okrem toho som hrala v asi 120.televíznych inscenáciách. Ich reprízy ma dodnes udržujú v povedomídivákov ako herečku, hoci už 17 rokov nehrám.

Moje hobby
Ako dcéra profesora literatúry som celý život strávila v tieni knižníc.Sedieť, ležať a prechádzať sa s knižkou v ruke je mojou najväčšouzáľubou, popri preludovaní na klavíri. Hudba je nepochybnemojou najväčšou vášňou. Inak som klasicky vychovanou ženou,ktorá denne upratuje, varí, nakupuje a moja mama sa postarala oto, aby som vyšívala, háčkovala, plietla a nakladala zeleninu.Som obstojný plavec a výhľady do údolí ma nútia štverať sa nakaždý kopec v okolí, čo ma veľmi láka najmä po piatich rokochpobytu v rovinatom Poľsku. Som vďačná, že mám okolo seba veľapriateľov a priateliek z rôznych období môjho života. Cením si ichpriateľstvo a nestratila som ani jedno bez ohľadu na to, kde sompracovala.


Rozhovor s Magdou Vašáryovou tu.

Moje tri kréda
Urob všetko hneď a neodkladaj to na zajtra, môže byť neskoro.
Usmievaj sa na svet, život je krátky.
Ak chceš žiť dlho a zmysluplne, nenariekaj, ale pracuj.

Moje chyby
Som od malička netrpezlivá, skáčem ľudom do reči a voľakedysom si obhrýzala nechty.

Moje farby
Každý, kto ma trochu pozná, vie, že nosím výlučne čiernu, bielu ačervenú. Som teda uzavretá i veselá a hlavne panenská - veďsom sa narodila v znamení Panny.

Zdroj:magdavasaryova.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.