Choď na obsah Choď na menu
 


EXKLUZÍVNE: Navštívy Britská kráľovná Alžbeta II. aj Štiavnicko?!

4. 10. 2008

Ako je známe, na Slovensko zavíta Britská kráľovná Alžbeta II. spolu s manželom princom Filipom, vojvodom z Edinburgu. Malo by sa tak stať v dňoch 23. a 24. októbra 2008,kedy po prvý krát v histórii SR príde hlava monarchie Spojeného Britského Kráľovstva na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča na Slovensko. Návšteva Jej veličenstva,by mala prispieť dobrým vzťahom medzi oboma štátmi, ako aj k lepšiemu zviditeľneniu našej vlasti v povedomí obyvateľov Veľkej Británie.

 

Podľa nemenovaného zdroja, Kráľovná Alžbeta II. by mohla navštíviť  Štiavnicko a konkrétne aj kaštieľ vo Svätom Antone. Ako je známe, kráľovská rodina Winsorovcov je v príbuzenskom vzťahu s rodom Coburgovcov, niekdajších vlastníkov Svätoantonského kaštieľa. Bola by , to aj dobrá príležitosť, prezentácie kultúrneho a svetového klenotu Banskej Štiavnice ,ktorá v tomto roku oslavuje 15.výročie zapísania do zoznamu unikátov UNESCO a priblíženie tohto mesta svetového významu a jeho medializáciu v Britských, ako aj svetových médiách. V tejto chvíli veríme, že zatiaľ z oficiálne nepotvrdenej návštevy Kráľovnej Alžbety II. nášho regiónu sa stane skutočnosťou  a  neostane, iba v rovine dohadov. Pre Banskú Štiavnicu a jej obyvateľov ,by to bolo uznanie a pocta.

Aktualizácia 18.október 2008.

Ako vyšlo v oficiálnom programe, kráľovná Alžbeta II. navštívi Slovensko a to Vysoké Tatry a teda Štiavnický región v ňom zaradení nie je. A náš predpoklad sa nenaplnil. No , nič sa nedeje. Štiavnicko bude aspoň pravdepodobne  zastúpené prostredníctvom daru pre kráľovnú Alžbetu II. ,ktorý zhotovil banskoštiavničan Arpád Pál. A tak, kúsok Štiavnicka sa predsa len dostane k jej veličenstvu Anglickej kráľovnej.

Andrej Palovič.       

foto :  internet         

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.