Choď na obsah Choď na menu
 


60.ROKOV OD SMRTI BISKUPA MICHALA BUZALKU

18. 12. 2021
 
Rodák zo Štiavnického regiónu z dediny Svätý Anton, biskup Michal Buzalka zomrel v Charitnom domove v českom Tábore, kde bol internovaní, ďaleko od domova kde bol nedobrovoľne a nesmel sa vrátiť na Slovensko. Zomiera 7.decembra 1961 vo veku 76.rokov v predvečer význačného sviatku Nepoškvrnené počatia Panny Márie. Bol pomocným biskupom Trnavskej apoštolskej administratúry. Jeho biskupským heslom bolo ,,Cez kríž ku svetlu."
Jeho svätiteľom na biskupa bol pápež Pius XI. v Ríme v roku 1938.V roku 1951 bol spolu s biskupmi J. Vojtaššákom a P. Gojdičom vo vykonštruovanom súdnom procese odsúdený na doživotie, kde bol mučení. Predtým bol farárom, prefektom a neskôr rektorom seminára, zakladateľom obnovených Katolíckych novín a mal na starosti pastoráciu vojakov.
Predstavitelia vtedajšej štátnej moci, chceli úmrtie, ako aj pohreb utajiť, ale bola to Božia prozreteľnosť, ktorá zaúčinkovala. Báli sa aby pohreb nestal manifestáciou veriacich, ktorých práva v štáte neboli rešpektované. V deň pohrebu 11.decembra sa konali rekolekcie kňazov Táborského vikariátu. Kňazi išli do kostola na adoráciu a videli truhlu s biskupskými znakmi. Pohrebníci skorej odomkli kostol, tak sa tam nahrnuli aj veriaci, a tak sa stalo, že biskup Buzalka mal dôstojný pohreb. Pohrebné obrady mal tamojší vikár. Na pohrebe boli prítomné dve ženy oblečené v slovenských krojoch príbuzné zo Svätého Antona. Jeho telesnú schránku pochovali v radovom hrobe v Tábore.
Po dlhoročných urgenciách rodiny a biskupa Ambróza Lazíka sa podarilo telo biskupa exhumovať, telo bolo neporušené a v ten istý deň 11.októbra 1964 pochovať na cintoríne vo Svätom Antone a v tichosti vrátiť do hrobu rodičov, čo bola jeho túžba. Bol to tichý no triumfálny návrat zosnulého biskupa do svojho rodiska.
V súčasnej dobe sa telesné ostatky Božieho služobníka biskupa Michala nachádzajú uložené v sarkofágu vo Svätoantonskom kostole.
Proces blahorečenia biskupa Michala Buzalku bol ukončení na diecéznej úrovni v roku 2004 a kauza procesu bola postúpená na Svätú stolicu do Ríma, kde čaká na definitívne vyjadrenie, ktoré je časovo neobmedzené. Spomeňme si vo svojich modlitbách na Božieho služobníka biskupa Michala.
Zdroje: vlastné, wikipedia, život a dielo biskupa M.B. autorov P. Slepčana, R. Letza
foto: archív KN
Spracoval: Andrej Palovič
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.