Choď na obsah Choď na menu
 


7.DECEMBER VÝROČIE SMRTI RODÁKA ZO ŠTIAVNICKA ZO SVATÉHO ANTONA BISKUPA MICHALA BUZALKU KANDIDÁTA NA BLAHOREČENIE

7. 12. 2022

Na základe jeho veľmi zlého zdravotného stavu, spôsobeného pobytom vo väzení, mu v roku 1956 prerušili výkon trestu. Následne bol internovaný v Domove dôchodcov v Děčíne a v Charitnom domove v Tábore, kde 7. decembra 1961 zomrel. 

Tomuto predchádzalo V rámci represálií KSČ voči rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku bol Michal Buzalka 12. júla 1950 vzatý do vyšetrovacej väzby, kde bol podrobený fyzickému a psychickému týraniu. 12. januára 1951 ho štátny súd v Bratislave v procese spolu s biskupmi Jánom Vojtaššákom a Pavlom Gojdičom odsúdil na doživotie. V rokoch 1951 – 1956 bol väznený vo ValdiciachLeopoldovePrahe-RuzyniŽilineIlave a v Prahe-Pankráci.

Jeho telesné ostatky boli v roku 1964 prenesené do rodiska vo Svätom Antone, 12. februára 2003 boli prenesené do krypty katedrály sv. Martina v Bratislave.

Stojí za zmienku, že v tomto roku 2022 je 5.rokov,čo telesné ostatky biskupa mons. Michala Buzalku previezli do rodiska a uložili do sarkofágu vo farskom kostole vo Svätom Antone.Stalo sa tak 15.júna 2017 na slávnosť Najsv. Kristovho Tela a Krvi.  Na obrade pochovania sa zúčastnil generálny vikár banskobystrickej diecézy Branislav Koppál, kňazi, ako aj vtedajší Štiavnický dekan a farár Martin Sebíň.

Spracoval: Andrej Palovič

ZDROJ: vlastné,wikipedia,fb mons.michal buzalka,foto archív Š.L ml.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.