Choď na obsah Choď na menu
 


PRIPOMÍNAME SI NEDOŽITÝCH 70.ROKOV A 14.MÁJA 1.VÝROČIE ÚMRTIA KŇAZA IMRICHA ŠIŠULÁKA

26. 4. 2021

D. p. Mons.Thlic. Imrich Šišulák sa narodil 28.apríla 1951 v Bratislave a zomrel 14.mája 2020 na Vysokej a pochovaní je v Topoľčiankach

Ako farár pôsobil v Banskej Štiavnici 22.rokov 1986 až 2008   

 

Zdroj: /Spomienky sú zhrnuté z facebooku Štiavničana Milana Kabinu./ 

Imrich Šišulák, ktorého snáď nikto v Banskej Štiavnici nevolal inak ako “dôstojný”, pôsobil priamo v Banskej Štiavnici od roku 1986 až do roku 2008. V roku 2004 získal titul Mons. (Monsignor), čo je čestný titul, kt. udeľuje Apoštolská stolica. Titul vyjadroval, že ,,osoba takto vyznamenaná patrí akoby k domácim priateľom pápežského dvora”. Neskôr od roku 2011 do súčasnoti bol výpomocný farár v neďalekej obci Vysoká. Za tento čas pokrstil, priviedol k sv. prijímaniu či zosobášil toľko štiavničanov, že by sme v našom regióne len ťažko hľadali človeka, kt. by ho nepoznal.

Jeho veľkým dielom v Banskej Štiavnici je založenie Katolíckej spojenej školy sv. Františka Assiského, v ktorej bol od samého začiatku akýmsi pilierom.

Dôstojného si pamätám od svojich detských čias. Z detských omší, na ktorých dokázal vždy tak pútavo hovoriť o Božom slove, že deti z neho nemohli odtrhnúť oči. Kázne mal veľmi dlhé, no vždy do nich vložil príbeh, ktorý poslucháča upútal. Boli to časy, kedy chodilo do kostola oveľa väčšie množstvo ľudí ako je tomu dnes. Zaiste, aj doba bola iná, no dôstojný mal na tom svoj značný podiel, úctivo spomína Banskoštiavničan Milan Kabina.

Je zrejmé, že dôstojný žil život opravdivo v Božej službe. Muž s veľkým srdcom, snáď tak veľkým, že sa do neho zmestili príbehy, trápenia a osudy všetkých Štiavničanov. Srdcom tak láskavým, že ľudia po stretnutí s ním opäť nachádzali radosť a povzbudenie do svojich životov.

Dôstojný mal stále láskavý úsmev a akýsi chápavý výraz v tvári. Pri stretnutí vás obrovskou rukou priateľsky potľapkal po pleci, opýtal sa, ako sa máte, opýtal sa na členov rodiny, dal ich pozdraviť a povzbudil.

Mons. ThLic. Imrich Šišulák bol a je nezabudnuteľnou osobnosťou Banskej Štiavnice, zasluhujúci si uznanie a rešpekt za roky, ktoré nám v službe venoval nie len veriacim ľudom, ale všetkým občanom nášho mesta
 
Spracoval s dostupných zdrojov a facebooku M.Kabinu, foto internet katgymbs.sk
Andrej Palovič
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.