Choď na obsah Choď na menu
 


Uplynulo 135.rokov od narodenia biskupa Michala Buzalku

18. 9. 2020

 Pred 135 rokmi sa narodil Boží služobník, biskup Michal Buzalka (18. 9. 1885).

Narodil sa vo Svätom Antone rodičom Michalovi a Anne Buzalkovcom. Mal dvoch súrodencov staršieho brata a sestru. V roku 1908 bol vysvätení za kňaza. V rokoch 1908-1912 svoju kňazskú službu vykonával na Teplej, dnešné Podhorie, neskôr v Banskej Štiavnici, vo vojenskej nemocnici v Budapešti, v Skýcove a Vajnoroch.

V 1922-1924 vykonával prefekta v Trnavskom seminári. Do roku 1931 bol v Zavare. Potom bol rektorom seminára v Trnave, následne v Bratislave.

V roku 1938 bol v Ríme vysvätený za pomocného biskupa Trnavskej apoštolskej administratúry ako titulárny biskup konenský. Jeho biskupským heslom bolo Cez kríž ku svetlu. V biskupskom erbe mal aj zobrazenú Štiavnickú kalváriu. Zastával aj funkciu vojenského vikára. Mal na starosti pastoráciu vojakov.

V roku 1951 bol štátnym súdom spolu s biskupmi Jánom Vojtaššákom a Pavlom P. Gojdičom odsúdený na doživotie. Vo väzniciach bol mučený. V rokoch vo 1951 – 1956 bol uväznený vo Valdiciach, Leopoldove, Prahe-Ruziny, Žiline, Ilave a v Prahe-Pankráci.

V roku 1956 pre zlý zdravotní stav bol prepustený a presunutý do Čiech do domova dôchodcov Dečíne a charitnom domove v Tábore. Bol pod neustálym dohľadom úradov a nesmel vrátiť na Slovensko. Zomrel 7. decembra 1961 v predvečer sviatku Panny Márie. V roku 1964 bol prevezený a pochovaný k rodičom vo Svätom Antone, ako bolo jeho túžbou. V tichosti a bez verejnosti.

V roku 2004 začal proces jeho blahorečenia. Kvôli tejto skutočnosti bolo telo biskupa Michala prenesené do Dómu sv. Martina v Bratislave. Telesná schránka biskupa Michala sa v roku 2017 na Sviatok Božieho tela, vrátila domov, kde bola uložená v sarkofágu v tamojšom kostole vo Svätom Antone.

Miloval Štiavnický región, ľudí rád sa sem vracal, či počas štúdií, služby či počas dovoleniek do Svätého Antona.V jednom zo svojich listov napisal: "Sitno, Paradajz, Kalvária sú tri vrchy tvojho okolia Štiavnica. Pod Parajzom pracuješ, na Kalvárii sa modlievaš a na Sitne okrievaš."

ZDROJE: facebook.com/biskup m.buzalka/ wikipedia.com a vlastné zdroje 

Foto:KN,

Spracoval  Andrej Palovič

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.