Choď na obsah Choď na menu
 


V ROKU 2022 SI PRIPOMÍNAME VÝROČIE SMRTI MEŠTANA PAVLA RUBIGALLA, ZOMREL V ROKU 1577 V B.ŠTIAVNICI

 

Súbor:Banská Štiavnica - Svätotrojičné nám. č. 3.JPG – Wikipédia

V TOMTO KONČIACOM ROKU 2022 JE VÝROČIE SMRTI VZDELANCA - MEŠTANA, BANSKÉHO KOMISÁRA a BÁSNIKA PAVLA RUBIGALLA, KTORÝ ZOMREL V ROKU 1577 V B.ŠTIAVNICI

Pripomíname si 445.výročie od jeho úmrtia.

Rubigall Pavel
* sa narodil okolo r. 1510 Kremnica / † zomrel asi 1577 v Banskej Štiavnici.
 
Humanistický básnik a vzdelanec, banskoštiavnický mešťan a banský komisár, patril k prvým uhorským študentom na univerzite vo Wittenbergu (1536 - 1546), bol kráľovským úradníkom v Banskej Štiavnici. Významný banský podnikateľ, združený v Brennerovom súkromnom ťažiarstve (založenom v roku 1571), mal podiely na banskom podnikaní na dolnom Fuchsenlochu na Vindšachte spolu s Q. Schlaherom a Š. Ederom. V roku 1553 prevzal od nich kráľ Ferdinand I. 1/16 podielov.
 
POKRAČOVANIE ČLÁNU NIŽŠIE...
Bol povýšený do šľachtického stavu s predikátom /titulom/ "z Karlsdorfu", ktorým získal do zálohy panstvo Slovenská Ľupča. Ako znalec odbornej literatúry a člen významnej ťažiarskej rodiny preukazoval cisárskemu dvoru cenné služby, preto ho cisár vymenoval za radcu a kapitána hradu Ľupča, ktorý sa dostal do jeho vlastníctva. Básnická činnosť bola zameraná na proti-tureckú tematiku. Písal náboženské hymny. Odborné znalosti z ťažiarstva zúročil pri tvorbe zákona Bergordnung (1573).
Vlastnil meštiansky dom na Námestí Sv. Trojice, kde dlhé roky sídlilo oddelenie mestskej kultúry a v súčasnej dobe je po dlhoročnej rekonštrukcii, voláme ho dodnes Rubigallov dom.
 
ZDROJ: virtuálne- BŠ, vlastné
apa
 
Virtuálna Banská Štiavnica: Historické fotky (9249)
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.