Choď na obsah Choď na menu
 


Cintorínsky múr starý stovky rokov opravujú

18. 7. 2016

Vstupná brána aj historický múr cintorína sú už oficiálne národnou kultúrnou pamiatkou.
                                                                                                                                                                                                                                                           

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Ohradný múr cintorína Frauenberg v Banskej Štiavnici začalo mesto pred pár dňami opravovať. Niekoľkostoročný múr je v súčasnosti v značne poškodenom stave, v prvej etape by mala byť opravená jeho čelná časť. 

Primátorka Nadežda Babiaková uviedla, že na rekonštrukciu múra sa mestu podarilo získať dotáciu vo výške 26-tisíc eur z ministerstva kultúry. Na opravu prispelo mesto aj z vlastného rozpočtu.                           

"Aktuálne sa robí prvá časť, a to od brány do Frauenbergu smerom k Piargskej bráne. Opraví sa múr, dostane to nový šindeľ. Som veľmi rada, lebo to bolo vo veľmi zlom stave a zlepší to aj vstup," priblížila Babiaková.                                                                        

S prácami začali hneď po ukončení rekonštrukcie Ulice A. Sládkoviča a hotové by mali byť do konca júla. Mesto chce v budúcnosti podľa primátorky v oprave múra pokračovať a z ministerstva žiadať prostriedky aj na opravu jeho zadnej časti.                               

Banskoštiavnickej samospráve sa ešte v máji minulého roka podarilo dosiahnuť zápis ohradného múru a vstupnej brány cintorína Frauenberg do Registra nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok SR. Ohradný múr bol postavený ešte v 50. rokoch 16. storočia.                                                                             

Zachované sú na ňom staršie historické omietkové a náterové vrstvy. Tvorí kompaktnú objemovú skladbu národnej kultúrnej pamiatky spolu s rímskokatolíckym Kostolom Panny Márie Snežnej a vstupnou bránou, ktorá sprístupňuje a zabezpečuje


ZDROJ nasziar.sk s TASR

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.