Choď na obsah Choď na menu
 


Kaplnku, ktorú ničí voda, postupne zachraňujú

Vlani prekryli strechu novým šindľom, tento rok chcú prísť s ďalším opatrením

 

Nedávno sa dokBANSKÁ BELÁ. V ostrej zákrute vedľa štátnej cesty I. triedy vedúcej cez obec Banská Belá stojí Kaplnka sv. Jána Nepomuckého. Pre túto nenápadnú sakrálnu pamiatku z 18. storočia je najväčšou hrozbou jej poloha. Nachádza sa totiž pod úrovňou komunikácie, a tak ju ničí voda stekajúca z vozovky.                                                                                   

Staré dobové fotografie podľa starostu Branislava Babiráda dokazujú, že kedysi bola kaplnka vysoko nad úrovňou cesty. Postupnými obnovami komunikácie sa však dostala pod jej úroveň, čo jej spôsobuje problémy.                                               

„Cestná správa vôbec neriešila odvodnenie cesty. Nie je tam žiadny kanál ani rigol, tým pádom je kaplnka stále v mokrom prostredí a vlhne. Múry sa rozsýpajú,“ opísal jej súčasný stav miestny farár Tomáš Štefina.                                                                                                                            Dokonca v jej blízkosti prepadla štôlňa a tak je jej okolie značne podkopané. Kým v minulosti boli podľa starostu úvahy o jej premiestnení, dnes sa miestna farnosť zameriava skôr na jej záchranu. V minulom roku podľa Štefinu pokryli strechu novým šindľom a opravili krov.

Tento rok farnosť získala z ministerstva kultúry na kaplnku grant vo výške 8500 eur. „Ideme robiť odvodnenie a výskum fasády,“ podotkol farár.                                                                  

Kaplnka bola vybudovaná v roku 1756 pričinením Andreja Hertingera, vtedajšieho senátora a banského majstra. Ide o rokokovú sieňovú stavbu. V kaplnke sa nachádza vzácny oltárny reliéf – polychrómovaná drevorezba, ktorý zobrazuje hádzanie sv. Jána Nepomuckého do Vltavy. Poslednú generálnu opravu kaplnky zrealizovali v roku 1988.

ZDROJ nasziar.sk z TASR

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.