Choď na obsah Choď na menu
 


RIADITEĽ SVATOANTONSKÉHO POĽOVNÍCKEHO MÚZEA ING.ŠTEFAN ENGEL JE NA NÁVŠTEVE NIEKDAJŠIEHO MONARCHU SIMEONA II. V BULHARSKU

30. 6. 2021

                                                                                                                                      Ako uviedol Bulharský web BG-nes, citujeme:  Simeon Saxe-Coburg-Gotha: Postoj k prírode je rodinná značka.

Postoj k prírode, lesom a parkom je ochrannou známkou dynastie Saxe-Coburg-Gotha nielen v Bulharsku, ale aj všade v Európe, kde mali bulharskí králi rodinné majetky. Pre BGNES to uviedol bývalý predseda vlády / 2001-2005 / a bulharský cár / 1943-1946 / Simeon Saxe-Coburg-Gotha.

V parku Vranského paláca zasadil papierový strom. Slávnostného výsadby sa zúčastnil veľvyslanec Slovenska JE Manuel Korcek.

Papierový strom je darčekom z múzea kaštieľa vo Svätom Antone, ktoré sa nachádza na Slovensku. Hrad vlastnili rodiny Saxe-Coburg-Gotha a Kohari, z ktorých pochádzajú bulharskí králi. Kráľ Ferdinand (1887-1918) často býval u svätého Antona a je mu venovaný celý kútik.

„V parku a lesoch kaštieľa vo Svätom Antone vidieť prítomnosť a stopy, ktoré zanechal kráľ Ferdinand. Povedal by som, že ide o rodinnú značku, “uviedol Simeon Saxe-Coburg-Gotha.

Uviedol, že sa zastavili pri strome Lipa, pretože taký druh sa vo Vranskom parku nenachádza, a vybrali si najvhodnejšie miesto na jeho vysadenie. Poľovnícke múzeum vo Sv.Antone je nádherné múzeum. Vysadili sme tam lipu. Myšlienka veľvyslanca a riaditeľa múzea, aby tu zasadili strom, je recipročná, “uviedol Simeon Saxe-Coburg-Gotha.

Veľvyslanec Slovenska v Bulharsku, jeho excelencia Manuel Korcek, uviedol, že na hrade sv. Antona je niekoľko zbierok, ktoré dokumentujú činnosť kráľa Ferdinanda ako botanika. „Toto je tiež súčasť bulharskej histórie, ktorá sa nachádza na našom území,“ uviedol diplomat.Pripomenul, že minulý rok si pripomenuli 100. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi Bulharskom a Československom. „Prajem si, aby strom a náš vzťah rástli a silneli,“ uviedol veľvyslanec Korček. / BGNES

ZDROJ: COBURGOVCI NA SLOVENSKU, prekladač Google.sk

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.