Choď na obsah Choď na menu
 


Veža na kostole sa vychyľuje. Ak ju neopravia, hrozí jej spadnutie

20. 6. 2016

BANSKÁ BELÁ. Dominantou obce Banská Belá (okres Banská Štiavnica) je farský kostol sv. Jána evanjelistu a apoštola. Veža kostola je v havarijnom stave. "Samotná cibuľa sa vychyľuje a hrozí deštrukcia, spadnutie veže," uviedol miestny farár Tomáš Štefina.                                                                

Oprava veže je podľa jeho slov pre farnosť prioritou, na ktorú sa tento rok zameriava. V tomto úsilí by mala farnosti pomôcť aj dotácia z ministerstva kultúry vo výške 25.000 eur, ktorú na tento účel získala. Podľa Štefinu však celková oprava veže bude stáť viac, predpokladaná suma je 75.000 eur a tak sa finančné prostriedky snažia v obci získať aj sponzorsky.                      

Kostol, ku ktorému vedie kryté schodište zo 16. storočia, pochádza z prvej polovice 13. storočia. Postavený je v neskoro románskom slohu. Veža je pôvodná a pravdepodobne v čase tureckých vpádov bola zvýšená dvojpodlažnou osembokou nadstavbou so strážnicou vo vnútri. Neskôr na veži postavili medenú barokovú kupolu s laternou. V kostole sa nachádza novogotický drevený hlavný oltár zakúpený na miléniovej výstave v Budapešti v roku 1896.                   

V tesnej blízkosti farského kostola stojí ďalší, zasvätený Panne Márii Škapuliarskej. Jeho vznik je spájaný s príhodou o zasypaných baníkoch. "Tradícia hovorí, že v 16. storočí tu zasypalo baníkov, ktorí sa modlili k Matke Božej. Boli zachránení a z vďaky najprv postavili kaplnku, ktorá bola potom v roku 1708 prestavaná na kostol," priblížil Štefina.                           

Aj tento kostolík sa miestny farár snaží v súčasnosti zachrániť pred chátraním. V minulom roku sa farnosti podarilo na kostole vymeniť viac ako 50-ročný starý šindeľ a opraviť krov. Tento rok získala farnosť z ministerstva kultúry 3000 eur. Peniaze podľa farára použijú na posudky. "Kostolík totiž vlhne a sadá v ňom sakristia. Podložie je buď podmyté, alebo nestabilné. Múry sa trhajú, hrozí že padne klenba," opísal kritickú situáciu Štefina.                                          

ZDROJ  nasziar.sk



 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.