Choď na obsah Choď na menu
 


Kalváriu posúdia ako prví statici

15. 5. 2008

Banská Štiavnica. Po tom, čo štiavnická kalvária dostala medzi sto najohrozenejších pamiatok sveta a na obdobie desiatich rokov získala prostredníctvom Kalvárskeho fondu 20-miliónovú od Nadácie VÚB ,sa na nej postupne rozbieha komplexná obnova.

Prvoradé je zistiť, či sa na jednotlivých stavbách neobjavujú statické poruchy. ,,Posudok statika, ktorý má objekty podrobne diagnostikovať v krátkom čase, bude rozhodujúci pre ďalší postup záchrany," povedala Katarína Vošková z katedry ochrany pamiatok Fakulty architektúry STU a členka Kalvárskeho fondu. ,,Hoci statika objektov vyzerá na prvý pohľad dobre, len podrobné preskúmanie môže odhaliť skryté statické chyby, "vysvetlila Vošková.K narušeniu statiky mohli prispieť krádež medi zo striech objektov, stará plechová strešná krytina a následné zatekanie. Najhoršie na tom bol Dolný kostol, kde pred časom ukradli zlodeji zo strechy veľkú časť medených plechov.

Po statickom prieskume by mal nasledovať pamiatkový, reštavrátorský a iné výskumy. Budú slúžiť ako podklady pre projekty na záchranu objektov. Celková rekonštrukcia poškodenej sakrálnej stavby sa odhaduje minimálne na 60 miliónov korún, realizovať by sa mala na viacero etáp. ,,Už v tejto fáze sa ukazuje, že zápis kalvárie medzi sto najohrozenejších pamiatok sveta pomáha," dodala Vošková. Svetový pamiatkový fond zostavuje tento zoznam každé dva roky. Rozľahlú kalváriu na ostrom vrchu pri meste tvorí 23 sakrálnych objektov,z nich sú najväčšie Horný, Dolný kostol a Sväté schody. Barokovú kalváriu stavali v roku 1744-1751.                                                                           

Kveta Fajčíková.

Zdroj: Denník SME zo dňa 15.5.2008

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.