Choď na obsah Choď na menu
 


Noc na Starom zámku v Štiavnici s Moliérom pekne prežilo 300 návštevníkov

17. 7. 2008

Banská Štiavnica 13. júla (TASR) - Noc na banskoštiavnickom Starom zámku s Moliérom prežilo zo soboty na nedeľu takmer 300 milovníkov histórie, romantiky a komédie. Dramatické prehliadky historického objektu oživené veselým spracovaním aktuálnych tém z pera majstra francúzskej klasickej komédie si nenechali ujsť ani českí turisti.

V inšpiratívnom nočnom prostredí zámockých hradieb sa návštevníci preniesli o 350 rokov dozadu a vychutnávali si atmosféru spoločenského života doby, keď sa naplno rozvinul geniálny talent zakladateľa francúzskej klasickej komédie Jeana Baptista Poquelina Moliéra. Variácie na Moliéra predviedli banskoštiavnickí divadelníci a členovia skupiny historického šermu Bojník.

Šiesty ročník nočných prehliadok zámku v duchu sloganu Zažeň nudu v nočnom spánku s Moliérom je podľa organizátorov zo Slovenského banského múzea a občianskeho združenia Priatelia Thálie tohtoročným hitom v Banskej Štiavnici. Odštartovali ho 5. júla a záujemcov čakajú ešte štyri atraktívne noci za múrmi Starého zámku. Uskutočnia sa 2., 9. a 23. augusta a 6. septembra. Polhodinové vstupy sa začínajú o 20.30 h a trvajú do polnoci.

Starý zámok, ktorý v roku 1950 vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku, je učebnicou stavebných štýlov - od románskej kaplnky sv. Michala až po barokovú vstupnú vežu. Časť jeho románskej architektúry z prvých rokov 13. storočia považujú odborníci za najstaršiu zachovalú stavebnú pamiatku v Banskej Štiavnici. Komunita baníkov postavila v objekte zámku veľký trojloďový kostol, zasvätený Panne Márii. Okolo sa nachádzal cintorín a v polovici 13. storočia postavili karner sv. Michala. Koncom 15. storočia kostol zväčšili v gotickom slohu a opevnili mohutnými hradbami s baštami a vežami. V čase tureckého nebezpečenstva (1546 1559) realizovali rozsiahlu úpravu objektu v renesančnom štýle, kedy kostol začal plniť funkciu vojenskej pevnosti až do 19. storočia. Nakoniec v roku 1777 prestavali vstupnú vežu s cibuľovou strechou do barokovej podoby.

Zdroj:  www.sme.sk 13.júl 2008

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.