Choď na obsah Choď na menu
 


Cintorín vrátia mestu

2. 8. 2008

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Približne tridsiatka študentov a pedagógov z Gymnázia A. Kmeťa v Banskej Štiavnici pracuje na záchrane židovského cintorína. Ten bol dlhodobo terčom vandalov. Cieľom je vrátiť obnovený cintorín späť do života mesta.

„Študenti sa zapájajú predo­všetkým do čistenia cintorína a náhrobkov. Všetky práce konzultujeme s odborníkmi, spolupracujeme s pamiatkovým úradom, so Židovskou náboženskou obcou a fakultou architektúry,“ povedala autorka projektu, pedagogička Beáta Nemcová.

Po študentoch reštaurátori

Študenti gymnázia spoznávali osudy židovskej komunity v Štiavnici počas niekoľkoročného projektu s názvom Zabudnutí ľudia, ktorý sa stal podnetom na záchranu cintorína. „Veľká časť ďalších prác si už bude vyžadovať odborné reštaurátorské zásahy,“ dodala Nemcová.

Študenti odstraňujú náletové kroviny a brečtan, ktorý dokáže výrazne rozrušiť náhrobky. „Niektoré náhrobky sú mimoriadne vzácne, no časť z nich už bude zložité zachrániť. Najviac ma prekvapuje, že hoci je cintorín ohradený a uzamknutý, krádežiam sa nevyhne. Už zmizol aj celý náhrobok,“ povedala tretiačka Alexandra Pastorková.

Z domu smútku bude múzeum

Cintorín je zaujímavý domom smútku postavenom v netradičnom byzantskom štýle. Stavba je jednou z dominánt mesta v tesnej blízkosti Nového zámku. V budúcnosti sa tu uvažuje nad zriadením múzea pripomínajúceho židovských obyvateľov Štiavnice.

Židovskú náboženskú obec tvorilo pred druhou svetovou vojnou viac ako 560 obyvateľov Štiavnice, dnes sa k židovskej národnosti hlásia poslední dvaja obyvatelia.

1. 8. 2008 | Kveta Fajčíková

Zdroj: sme.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.