Choď na obsah Choď na menu
 


Mesto zmodernizuje Základnú školu Jozefa Horáka s pomocou fondov EÚ

9. 10. 2008
 

Mesto zmodernizuje Základnú školu Jozefa Horáka s pomocou fondov EÚ Mesto Banská Štiavnica je pri získavaní nenávratných finačných prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ úspešné. Po získaní viac ako 48,5 mil. Sk na uzavretie a reultiváciu skládky tuhého komunálneho odpadu z Operačného programu životné prostredie, mesto Banská Štiavnica získalo ďalších 33, 104 mil. Sk na rekonštrukciu a modernizáciu Základnej školy Jozefa Horáka. Získané financie sú nenávratné finačné prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ - Regionálneho operačného programu, ktorého riadiacim orgánom je Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR. Finančná spoluúčasť mesta je pri realizácii týchto projektov je 5%. 
Zrealizovaním projektu „Rekonštrukcia Základnej školy Jozefa Horáka“ budú zateplené obvodové plášte a strechy hlavnej budovy školy, telocvične a objektu družiny, súčasťou zateplenia je výmena starých okien a dverí na týchto objektoch. Zateplením objektov zvýšime energetickú hospodárnosť týchto budov čím znížime prevádzkové náklady školy.
Na objekte hlavnej budovy bude realizovaná nadstavba, čím vzniknú nové odborné učebne so zameraním na fyziku-chémiu a prírodopis, multimediána učebňa, jazykové laboratórium, kabinety a knižnica. V novovybudovaných priestoroch jazykového laboratória sa budú rozvíjať aktivity súvisiace s výučbou cudzích jazykov pre žiakov, ich rodičov a miestnu komunitu. Zároveň bude posilnená výučba IKT (informačných a komunikačných technológií) v multimediálnej učebni, ktorá bude slúžiť aj na výučbu hudobnej, výtvarnej, etickej a náboženskej výchovy. Nové učebne budú vybavené už nakúpenou modernou didaktickou a PC technikou. V celej hlavnej budove ktorá slúži od roku 1961 bude vymenená elektroinštalácia, budú vyspravené omietky stien a stropov, vymenené podlahy a dvere. 
Modernizované objekty a priestory budú dostupné pre zdravotne postihnuté osoby, horné poschodia budovy sprístupní zdravotne postihnutým žiakom, pedagógom či návšteníkom moderný výťah. Budova pre I. stupeň bude predmetom modernizácie postupne v ďalších etapách modernizácie školy.
Na objektoch telocvične a školskej družiny bude okrem zateplenia realizovaná rekonštrukcia interiérov – vyspravené budú omietky stien a stropov, vymenené budú podlahy a dvere. 
Zateplením strechy nadstavby a družiny, zateplením obvodových plášťov fasád troch objektov školy a výmenou vonkajších okien a dverí mesto dosiahne významnú úsporu prevádzkových nákladov. 
Vybudovaním a zariadením odborných učební v podkroví hlavnej budovy sa vyrieši problém nedostatku učební v škole, skvalitní sa výučbový proces, zvýši sa odbornosť žiakov. Zrekonštruovaná elektroinštalácia nebude preťažovaná, bude bezpečná. 
Škola sa stane vzdelávacou inštitúciou zavádzajúcou systém kvality v praxi. V meste vznikne prvé školské zariadenie, ktoré bude uspôsobené pre zdravotne znevýhodnených žiakov. 
Modernizáciou telocvične a mimoškolských priestorov sa dosiahne podnecujúcejšie prostredie nielen pre žiakov, ale i učiteľov a zamestnancov školy.
Záver: Hoci je mesto Banská Štiavnica pri získavaní nenávratných finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ a iných donorov doposiaľ úspešné, vo fáze príprav má niekoľko ďalších významných projektov, ktoré sú zamerané riešenie chronických problémov mesta, zvýšenie kvality života jeho obyvateľov, zlepšenie kvality životného prostredia a zvýšenie konkurencieschopnosti mesta a regónu.   Krajské kolo

Dátum: 07.10.2008 Kategória: Tlačové správy Autor: Peter Lalo

Zdroj: MsÚ B.Štiavnica - internetová stránka.

foto: internet                                             

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.