Choď na obsah Choď na menu
 


Rádio Expres spúšťa vysielač v Banskej Štiavnici

22. 11. 2008

Multiregionálne Rádio Expres uviedlo v utorok 18.11.2008  do prevádzky svoj jubilejný 40. vysielač na území Slovenska. Tento krát sa kvalitného signálu dočkajú obyvatelia Banskej Štiavnice a blízkeho okolia, priamo v meste totiž spoločnosť Expres Net vybudovala lokálny dokrývač rádia pracujúci na frekvencii 95.1 MHz. Informoval nás o tom technický riaditeľ spoločnosti Expres Net Jozef Schmidt.

Banská Štiavnica 95.1 MHz

Banská Štiavnica bola doteraz jedným z mála slovenských miest, ktoré neboli pokryté dostatočne kvalitným signálom našej najpočúvanejšej rozhlasovej stanice. Keďže do tejto oblasti nezasahuje kvalitný signál zo žiadneho z okolitých vysielačov rádia, rozhodli sa predstavitelia rádia skoordinovať si pre vlastné potreby nízkovýkonný dokrývač pre mesto a blízke okolie. Pri medzinárodnej koordinácii sa uchytila frekvencia 95.1 MHz, ktorá bola následne zaradená do tohtoročného jarného licenčného konania a Radou pre vysielanie a retransmisiu rádiu pridelená.

Ako nás informoval technický riaditeľ spoločnosti Expres Net Jozef Schmidt, do prevádzky bude tento dokrývač uvedený počas dnešného dňa. Oproti koordinácii na Svätotrojičný vrch (700 m.n.m.) sa však jeho umiestnenie mení, skutočným stanovišťom je Banská Štiavnica – Hájik (650 m.n.m). Ostatné údaje sa nemenia, vysiela sa teda vyžiareným výkonom 200 Wattov, anténa má vertikálnu polarizáciu.  

Banskoštiavnický vysielač je už štyridsiatym v sieti vysielačov rádia. Signálom dopĺňa okolité vysielače Zvolen (92.6 MHz), Žiar nad Hronom (101.1 MHz), Žarnovica (92.7 MHz) a Modrý Kameň (106.5 MHz). Momentálne je posledným plánovaným vysielačom Rádia Expres.

Rádio Expres je multiregionálna rozhlasová stanica, ktorú prevádzkuje spoločnosť D.EXPRES, a.s. Vysiela prostredníctvom vlastnej siete vysielačov rozmiestnených po celom území Slovensku. Podľa najnovšieho prieskumu Market & Media & Lifestyle – TGI spoločnosti Median SK ho denne počúva 1 018 tis. poslucháčov, čo predstavuje podiel 22,8%.

 

Vlado Valaštiak:   valastiak@radiotv.sk   |   další články autora
Autor článku je redaktorom RadioTV.sk