Choď na obsah Choď na menu
 


Štiavnické banské múzeum získalo peniaze na reštaurovanie a ochranu diel

20. 1. 2009

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici získalo na realizáciu projektu Integrovaná ochrana európskeho kultúrneho dedičstva viac ako 480.000 eur (14,46 milióna Sk). Tieto financie múzeu poskytli Finančný mechanizmus Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórsky finančný mechanizmus a Štátny rozpočet Slovenskej republiky.

"Peniaze sú určené na záchranné reštaurátorské práce na umeleckých predmetoch a na tvorbu takých systémov v priestoroch múzea, ktoré zabránia ich ďalšiemu poškodzovaniu a ich krádežiam. Realizácia projektu je naplánovaná až do roku 2011, výsledkom bude zreštaurovaných 36 kamenných článkov a 10 vzácnych tabuľových malieb a závesných obrazov. Depozity a expozície v Galérii Jozefa Kollára, v Starom zámku, Kammerhofe a Berggerichte zmodernizujeme tak, aby sa v nich udržiavali dobré klimatické podmienok a chránené budú bezpečnostnými systémami," informoval TASR manažér projektu Rastislav Marko.

Na základe výsledkov verejného obstarávania sa reštaurovania diel ujala skupina odborníkov pod vedením akademického sochára Tomáša Luptáka. Jeho tím vykonal v prvej časti identifikačné, výskumné a diagnostické práce na kamenných článkoch, tabuľových maľbách a závesných obrazoch. Časť originálov potom na reštaurovanie presunuli do ateliérov členov tímu. Na väčšine jedinečných kamenných originálov boli súbežne s reštaurátorským výskumom realizované aj procesy záchranného reštaurovania a stabilizácie vnútorného prostredia kamennej hmoty, dodal Marko.

V priestoroch SBM v rámci projektu zriadia a sfunkčnia reštaurátorskú dielňu na konzervovanie papiera. Napomôže k ďalšiemu skvalitneniu záchrany dokumentov a starých tlačív. Múzeum už začalo nakupovať aj prvé zariadenia na skvalitnenie výstavných priestorov a depozitov.

TASR

Zdroj: sme.sk  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.