Choď na obsah Choď na menu
 


Svetový deň múzeí a galérií

18. 5. 2008

Pri príležitosti Svetového dňa múzeí  v sobotu 17.mája 2008 Poľovnícke Múzeum vo Svätom Antone pripravilo výnimočný program v priestoroch kaštieľa. V úvode podujatia riaditeľ múzea Ing. Marian Číž privítal vzácneho hosťa zriadovatela múzea pod, rezort ktorý patrí a to ministerku pôdohospodárstva Zdenku Kramplovú. Uvedené ministerstvo sa podielalo finančne na realizácii reštavrátorských pracach ,ktoré počas dvoch rokov prebiehali v severnom krídle kaštieľa.

Ministerka Kramplová popriala muzejníkom k ich sviatku, veľa úspechov, ako citujem:, ,História je učiteľkou národa, dovolím si doplniť, že múzeá a galérie sú školou, kde ju máme možnosť vďaka muzejníkom objavovať a učiť sa ju bližšie spoznávať".Následne zaznelo slávnostné halali v podaní lesničiarov z B.Šiavnice a následne pani ministerka s riaditeľom múzea slávnostne prestrihli pásku a otvorili prvú časť novo zreštavrované reprezentačné pristory múzea a to štyri miestnosti kaštieľa.

V rámci prehliadky, bola sprístupnená výstava Kostímy v historických obdobiach, ktorá predstavuje rôzne obdobia šľachtických odevov. Spoluorganizátormi výstavy je Múzeum a Divadelný ústav.

Podujatie v múzeu vyvrcholilo otvoreným výstavy v galérii múzea diela obrazov akademického maliara Viktora Bilčíka venované jeho osemdesiatinám.Výstava nesie názov Stretnutie troch generácií v rámci ktorej vystavujú otec,syn a vnučka Bilčíkovci.

Témou je príroda a  tvorstvo.Ako sa vyjadril autor diel lesník p.Viktor Bilčík ,,Za všetko v živote ďakujem na prvom mieste Pánu Bohu za silu a inšpiráciu,on ma drží a sprevádza cez celý môj život,ako aj manželke,celej rodine a aj múzeu, že mi umožnili vystavovať na takú dlhú dobu,čo si vážim a cením.Výstava potrvá do novemra.

Vyvrcholením Dňa múzeí a galérií bola nočná prehliadka ,prídavkom ktorej bolo vystúpenie členov historického šermu Sitniansky rytieri na nádvorí svätoantonského poľovníckeho múzea.

APA     Zdroj video:        www.sme.sk/video/?id=4152&st=2             

 

Náhľad fotografií zo zložky Deň múzeí a galérií

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.