Choď na obsah Choď na menu
 


VO VEKU 96.ROKOV ZOMRELA KRÁĽOVNÁ ALŽBETA II.

8. 9. 2022

Britská panovníčka Kráľovná Alžbeta dnes zomrela, vládla na tróne Britskej monarchie 70.rokov. A my ju máme vo svojich spomienkach. Bola najstaršou a najdlhšou vládnucou panovníčkou v histórii Británie a na svete.

Spomeňme si na kráľovnú Alžbetu II. aj týmto spomienkovým článkom z roku 2008 v spojitosti s naším mestom Banská Štiavnica.

Kráľovná Alžbeta spolu s manželom princom Philipom navštívila v roku 2008 Slovenskú Republiku na pozvanie vtedajšej hlavy štátu SR, prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho manželky Silvie. Vtedajší prezident I.Gašparovič sa rozhodol dať, jej výsosti kráľovnej dar, ktorý vytvoril Banskoštiavnický umelec Arpád Pál. Bola to drevená plastika s názvom SILA VEČNOSTI o rozmeroch 1300 x 600 mm.

Dielo dotvára osem strieborných Pegasov a jednorožcov, ktoré podľa mystických kresieb známeho akademického sochára Vlada Oravca zhotovil Arpád Pál z jemných plátkov rýdzeho striebra, zlata a mamutoviny, oleja a dal na vypracované drevo orecha. Následne ich osadil do obrazu, akoby chcel vyrozprávať prastarú legendu o okrídlenej duši koní. Koní, ktoré sú doslova „slabosťou“ Jej Veličenstva. Étericky pôsobiaci a vo večnosti rozpustený štvôr záprah strieborných tátošov bude kráľovnej Alžbete pripomínať rok končiaci osmičkou, dodáva vo výňatku z článku pre ŠN J. Bernáthová.

Pri tejto slávnostnej príležitosti pozval prezident SR s manželkou Arpáda Pála na slávnostnú večeru usporiadanú na počesť návštevy Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. a Jeho kráľovskej Výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburgu, ktorá sa konala dňa 23.10.2008 v Koncertnej sieni Reduty v Bratislave. Redaktor ŠN M. Kríž sa opýtal Arpáda Pála ako prebiehalo toto slávnostné prijatie a vzájomné stretnutie s kráľovnou Alžbetou II a jej manželom princom Philipom.

„Slávnostné prijatie prebiehalo v napätého očakávaného príchodu kráľovnej Alžbety II s manželom, kde všetky osobnosti pozvané na toto stretnutie boli kráľovnej a jej manželovi osobne predstavené. Ako ďalej dodáva Arpád Pál, kráľovná mu podala ruku a poďakovala mu za dar a vojvoda z Edinburgu ocenil kvalitu diela - drevenej plastiky. Potom nasledovala slávnostná večera, ktorú otvoril prezident SR Ivan Gašparovič a vzápätí nato mala príhovor samotná kráľovná Alžbeta II. Nasledoval slávnostný koncert Slovenskej filharmónie a večera. Bol to pre mňa najkrajší zážitok na celý život, dodáva. Pocity skromnému autorovi ešte umocnilo stretnutie s 99-ročným sirom Wintonom, záchrancom viac, ako tisícky židovských detí z vtedajšieho protektorátu Česko a pán Arpád Pál stretol aj s inými vzácnymi osobnosťami, ktorých mohol vidieť a ktorí sa v osobných rozhovoroch so záujmom pýtali na Banskú Štiavnicu.“
Na záver toho spomienkového článku o návšteve kráľovnej Alžbety II. na Slovensku v roku 2008, spomeňme si na výnimočnú ženu v deň jej úmrtie a nech ostane v našich modlitbách.
ZDROJE: internet, foto archív arpadpal.com a archív ŠN z roku 2008
Spracoval: Andrej Palovič
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.