Choď na obsah Choď na menu
 


Krajinka dnes na Dvojke 1/2

21. 5. 2008

 

Prvú časť uvedie dnes. Film Krajinka je pozoruhodný už len v tom, že sa natáčal v našom Banskoštiavnickom regióne a v komparze si zahralo veľké množstvo banskoštiavičanov. Pozrite si Banskoštiavnickú krajinu z pohľadu kameramanského oka Martina Štrbu. Druhú časť si môžete pozrieť v stredu 28.5.2008 opäť na Dvojke v rovnakom čase. Viac informácii o dvojdielnej porcii filmu Krajinka vo vnútri článku. Celková dĺška obidvoch častí má spolu 138 minút na rozdiel od distribúcie filmu v kinách 106 min. čo je o 32 minút natočeného materiálu i príbehu viac. Oplatí sa to vidieť a možno objaviť seba,či svojho známeho z banskoštiavnicka v uvedenom poviedkovom filme.

 

Krajinka (1/2)  Dvojka 22.55

Dráma

Obrázok Mozaika tragikomických historiek,ktoré priniesol a odvial čas

Tento film je príbehom krajiny. Tvoria ho historky ľudí, ktorí v nej žijú: Historka nechce byť históriou. A predsa , z jednotlivých osudov sa postupne splieta obraz doby, ich hviezdnych chvíľ a tragických okamihov. Film je o krajine, ktorá akoby nikdy nebola.Nikto si ju nepamätá. Nikto o nej nehovorí. Tak to skúsme a začnime. Možno sa táto krajinka objaví na niektorej mape. Toľko z recenzie filmu uverejneného na kinema.

Poviedkový-Na začiatku sa stane zázrak: doktor Roth jediným vdýchnutím cigaretového dymu vráti život malému Imriškovi. Tulák Cyril Polka ukradne jaternice a len svätý Krištof ho zachráni pred hanbou a policajtmi. Radosti a veselosti v krajine pomaly ubúda, prichádza vojna. Doktor Roth s rodinou zmizne v koncentráku a už sa nikdy nevráti. Cez dvor kamasovcov sa v krátkom čase preženú tri armády. Prichádzajú nové časy. Krajčírovi Ondrášovi znárodnia dielňu a zavrú ho. Zatýkajú aj kňazov.Krajina zostane na dlhé obdobie v totalitnom režime, kde je potieraná a zakazovaná viera v Boha. Ubúda ľudí, vtákov i zvierat v lese.                                                  

Vo filme si zahrala plejáda vynikajúcich česko-slovenských hercov ako napr: Věra Galatíková, Jan Kraus,Anna Šišková,Jiří Pecha,Anton Šulík,Anton Gontko,Jana Segešová,Ján Kraus,Anton Vaculík,Marian Labuda,Csongor Kassai,Vilma Cibulková ,Dorota Nvotová,Ivan Martinka,Viera Topinková a iný ,ako aj v komparze Štiavničania.

Andrej Palovič.    

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

krajinka

(Janko Hámrik, 22. 5. 2008 22:07)

Neviem,kto je správcom tejto stránky,ale obsahovo zavrta všade,o pravopise ani nehovorím,ale mu prajem aby sa zamyslel nad sebou a našiel si inakší džob.Z celej stránky je najkrajšia fotografia Kalvárie,z ktorej sa najviac teším.