Choď na obsah Choď na menu
 


27. 1. 2009

Dve nové rehliadkové trasy do svojich expozícií pripravilo na tohtoročnú sezónu pre návštevníkov Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici. Jednou je Banícka cesta v SBM, druhou Historicko-umelecká cesta v SBM, a obe bezprostredne súvisia s baníctvom.

Na prehliadku oboch nových prehliadkových trás platí zvýhodnené vstupné, ktoré pribudlo k doterajším rodinným vstupenkám.

Na Baníckej ceste SBM v objekte Kammerhofu (komorského dvora), kde v minulých storočiach sídlil Hlavný komorskogrófsky úrad pre celú stredoslovenskú banskú oblasť, je možné vidieť najrozsiahlejšiu expozíciu baníctva na Slovensku. Zameraná je na históriu, banskú vedu, techniku, školstvo, knižnú kultúru, ale aj archeológiu, dokumentujúcu prvopočiatky baníctva na Slovensku. Po prehliadke tohto najväčšieho stavebného komplexu historického jadra Banskej Štiavnice ponúka Banícka cesta v SBM aj návštevu atraktívneho baníckeho skanzenu, situovaného na Ondrej šachte a Bartolomej štôlni vzdialených len kilometer od historického centra mesta.

"V tomto jedinečnom múzeu svojho druhu na Slovensku, známom pod názvom Banské múzeum v prírode, môžu jeho návštevníci zhliadnuť nielen povrchovú expozíciu tradičných baníckych objektov a techniky, ale v baníckych plášťoch, prilbách a s lampami v rukách prežijú aj neopakovateľnú atmosféru baníckeho fárania v podzemných chodbách, dlhých asi 1500 metrov. Pravidelné prehliadky v baníckom skanzene sa síce začnú až od začiatku apríla, no vo výnimočných prípadoch, ak to režim údržby v bani dovolí, sú pracovníci Banského múzea v prírode pripravení umožniť prehliadku bane aj do konca marca," informoval TASR Ľuboš Krno z banskoštiavnického SBM.

Na druhej prehliadkovej trase si jej návštevníci pozrú celky Starého zámku a expozíciu v Galérii Jozefa Kollára. Starý zámok, ktorý je takpovediac učebnicou architektonických slohov 13. až 19. storočia, ponúka okrem výhľadu na mesto predovšetkým prehliadku historických expozícií. Okrem iného aj žalárov a mučiarní, ale aj expozície kováčstva, fajkárstva, streleckých terčov, hodín, barokových plastík, archeologických nálezov či galériu zreštaurovaných barokových reliéfov z banskoštiavnickej Kalvárie, dodal Krno.

Umelecký a estetický zážitok z prehliadky Starého zámku umocňujú návštevníkom dojmy z Galérie Jozefa Kollára, v ktorej sa nachádza najväčšia a najvýznamnejšia expozícia Baníckeho umenia a krajiny na Slovensku. V troch budovách zo 16. storočia prezentuje galéria vyše 250 výtvarných diel z oblasti Banskej Štiavnice z 15. až 19. storočia, ako aj diela významných autorov 20. storočia.

     
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.