Choď na obsah Choď na menu
 


Historická banskoštiavnická Kalvária opäť ožila pútnikmi

15. 9. 2008

Banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž celebroval v nedeľu 14. septembra 2008 svätú omšu na banskoštiavnickej Kalvárii, pri príležitosti sviatku Povýšenia Svätého Kríža. Na tomto historicky známom pútnickom mieste sa zišla asi tisícka pútnikov. Mons. Rudolf Baláž v úvodnom príhovore prejavil radosť z návštevy miesta, ktoré sám považuje za sväté a  vo svojom detstve ho navštevoval. Zároveň pripomenul národný pútnický a historický význam Kalvárie nad Banskou Štiavnicou.

„ Nie my nesieme kríž, ale kríž nesie nás v našom živote,“ uviedol biskup Rudolf Baláž homíliu myšlienkou teológa Raniera Cantalamessu. Pozornosť pútnikov upriamil na Kristov kríž, ako nemennú hodnotu pre život jednotlivcov a spoločnosti. „My ho uctievame ako znamenie lásky Boha k nám. Kríž je znak milosrdenstva, dokonalého odpustenia, zlomil každú ľudskú pýchu a nenávisť, je zdrojom pokoja,“ pokračoval banskobystrický biskup. „Per crucem ad lucem – cez kríž k svetlu“ uviedol biskup a zdôraznil, že je dôležité, aby sme v spoločnosti odstraňovali „neľudskosť a tyraniu každého druhu“. Vyjadril prianie, aby v spoločnosti víťazil pokoj, dobrota a ľudské pochopenie. „Keď do našej spoločnosti nastúpi Boh, vtedy si budeme ozaj bratmi a sestrami navzájom,“ konštatoval. „Pre všetkých ľudí na zodpovedných postoch, tak predstaviteľov svetskej spoločnosti ako aj predstaviteľov cirkvi platí, aby to boli ľudia obety pre dobro,“ upozornil biskup.
„Pragmatický materializmus vymeňte za zápas Boha v sebe. Vtedy bude lepší svet,“ uviedol Mons. Rudolf Baláž.
V závere homílie ubezpečil veriacich, že Kristov kríž je hodnota, ktorá nezaniká v žiadnom spoločenskom systéme. Pretože, ako povedal, „človek v každej dobe môže byť slobodným Božím dieťaťom, keď ho vedie Pán.“
„Kňazom Banskoštiavnického dekanátu prajem dobrú vôľu a dôslednú pastoráciu,“ uviedol diecézny biskup. Veriacich a kňazov zo všetkých farností pozval na spoločné duchovné stretnutie o rok na mieste, ktoré je zároveň diecéznym pútnickým miestom úcty k Svätému Krížu.
Primátor mesta Banská Štiavnica Mgr. Pavol Balžanka pozdravil Mons. Rudolfa Baláža na Kalvárii pri príležitosti jeho prvej pastoračnej návštevy ako diecézneho biskupa na tomto pútnickom mieste.

Zdroj:TK KBS informovala Zuzana Juhaniaková, Diecézne centrum pre masmediálnu komunikáciu


TK KBS k správe vydala  FOTO: TU.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.