Choď na obsah Choď na menu
 


Z púte v Banskej Belej: „Vystupujme na osobný Karmel“

21. 7. 2008

Z púte v Banskej Belej: „Vystupujme na osobný Karmel“
P:3, 21. 07. 2008 14:53, DOM


Na výročnú púť k úcte Škapuliarskej Panny Márie dňa 20. júla 2008 do Banskej Belej prišli pútnici z Banskej Štiavnice a okolia. Slávnosť sa začala o 10.00 hod. sv. omšou, ktorú celebroval diecézny biskup Rudolf Baláž. Miestny duchovný otec Štefan Legény sa v mene farnosti poďakoval za apoštolskú návštevu a farské spoločenstvo sa za prítomného biskupa pomodlilo.

„Prišiel som k vám preto, lebo sa cítim pastierom diecézy zvlášť po jej novom zložení, po územnej reorganizácii,“ diecézny biskup ich srdečne pozdravil. Vyjadril radosť z toho, že má vo svojej – Banskobystrickej diecéze, toto pútnické miesto. Následne pozval prítomných k modlitbe za to, aby sme na Slovensku nepestovali „len zvykové kresťanstvo“.

Evanjeliové čítanie zo sviatku Panny Márie Karmelskej prináša Kristove slová: „Kto je moja matka a kto sú moji bratia? Hľa, moja matka a moji bratia. Lebo každý, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach je môj brat i sestra i matka.“ (Mt 12,46−50) Diecézny biskup v homílii pútnikom zdôraznil, že „Ježiš nás všetkých takto oslovuje a nazýva nás svojimi najbližšími príbuznými, ak zachovávame Božie slovo a podľa neho prispôsobujeme náš život“.

Ako pokračoval, „keď plníme Božiu vôľu, rodíme Krista v našom srdci a pre naše okolie – stávame sa jeho matkami. Teda tam, kde sa správame podľa jeho Evanjelia, myslíme na neho, nosíme ho v srdci, stávame sa jeho priateľmi“. Mons. Rudolf Baláž pripomenul pútnikom, že „hora Karmel bola miestom takejto skutočnosti, čo pripomína táto výročná púť. „Ďakujem vám za to, že napriek všelijakým ideovým búrkam, ktoré ste za ateistického režimu prežívali, nedali ste sa odviesť od vrchu Karmel. Vystupujme na svoj osobný Karmel,“ povzbudil prítomných. „Využime aj túto púť, ktorá je Božou milosťou, aby sme oči ducha otvárali Božiemu slovu,“ povedal diecézny biskup. Veriacich ubezpečil, že na duchovnej ceste nás sprevádza Mária ako matka. Vedie nás za ruku, smerom ku Kristovi.

Na záver Eucharistickej slávnosti miestni mladí zaspievali hymnu 23. svetových dní mládeže, aby sa symbolicky spojili s pútnikmi v Sydney. Po svätej omši diecézny biskup zasadil vo farskom areály sadeničku Libanonského cédra, ktorý podľa slov farára má naznačovať zakorenenie farnosti Banská Belá do Banskoštiavnického dekanátu a Banskobystrickej diecézy.

TK KBS informovala Zuzana Juhaniaková.

Zdroj: tkkbs.sk 21.júl 2008

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.